Flere og flere danskere kaster sig ud i do-it-yourself projekter. Det er der mange gode grunde til. Der er noget tilfredsstillende ved at skabe sine egne ting. Og man kan spare miljøet for meget belastning ved af bruge og genbruge materialer. En af de måder du kan skåne miljøet på, er ved at købe stof i metervarer online og sy dit eget tøj eller møbelbetræk.

Et bæredygtigt alternativ

Tekstilindustrien står for en stor klimabelastning, og mange beklædningsgenstande produceres under dårlige arbejdsvilkår. Ved at sy dit eget tøj, tager du selv ansvar for produktionen. Samtidig sparer du miljøet for transport, når tøj af lav kvalitet importeres fra fjerne egne. Ofte for blot at blive brugt få gange og derefter smidt ud.

Du behøver ikke altid starte dit syprojekt fra bunden. Nogle gange kan du også sy en aflagt trøje om og give den nyt liv med sytråden. På den måde sparer du også på klodens ressourcer.

Med en symaskine og en god, lang sytråd kan du komme langt. Du kan blandt andet lave:

  • Møbelbetræk til sofaer eller stole. Det giver ekstra god samvittighed, når du slapper af i et møbel, du selv har syet betrækket til.
  • Cowboybukser i lækkert denimstof, der passer præcist til dine mål. Når du selv måler bukserne af, slipper du for at må stramme dem ind med et bælte.
  • En hætte i uld, der kan syes på en frakke til den kolde tid.

Nemt at komme i gang

Måske har du en ven eller veninde, der kan sætte dig i gang med at sy? Ellers er der mange andre måder at lære det på. Der findes mange gode videoguides online. Hvis du hellere vil lære det i selskab med andre, er flere højskoler begyndt at tilbyde kurser inden for tekstil og syning. Du kan også lære at sy på aftenskole. Hvor syning før var noget der foregik hjemme, så er det i dag også blevet et socialt fænomen. At sy giver både plads til fordybelse og koncentration eller kan fungere som en mulighed for at koble fra, alt efter ens ambitionsniveau.