Med lidt håndværksmæssig snilde og de rette materialer kan du bygge din egen lille jolle med glasfiber. Du skal starte med at bygge en form. Denne kan typisk bygge af træ, så du helt selv kan designe hvilken form din kommende båd skal bygges af. Denne form skrues sammen stykke for stykke og beklædes derefter med glasfiber, i et eller flere lag. For at øge styrken og holdbarheden i båden anbefales flere lag, der ligges forskudt af hinanden. Når glasfiberen er hærdet op og tørret. Kan formens skrues fra hinanden og der kan designes videre. Det er en fordel at indstøbe træ flere steder i skroget, eksempelvis til at skrue bundbrædder eller sæder fast i. Glasfibermåtter kan købes hos ekomposit.dk

glasfiber

Glasfibermåtter og polyester arbejder sammen

Når du bygger eller reparerer en båd er essentielle værktøjer glasfibermåtter og polyester. De to materialer, gør skroget vandtæt og stærkt. Polyester skal påføres området hvor du ønsker at lægge glasfiber. Derefter lægger du en glasfiber måtte og gennemvæder den med polyester, og presser luftlommer væk, inden du lægger endnu en glasfibermåtte. Hvis du minimerer mængden af luftlommer øger du glasfiberens styrke.

 

Brug glasfiber til andet end både

Hvis du i forvejen har en form, kan du lægge pensle den med polyester og lægge glasfibermåtter ud på den, og dermed støbe med glasfiber og polyester, al verdens figurer og projekter. I forhold til kanterne på glasfiberen er det bedst at rive den i mindre stykker frem for at klippe, hvis du altså skal bruge små stykker. Det skyldes at når du river måtterne i eksempelvis halve, bliver kanten mindre markant og det er godt så der ikke kommer forhøjninger der kan skabe unødvendige riller på dit glasfiberprojekt. Når din glasfiber er tørret op bliver det bedste resultat at slibe det ned og giver det maling, ex. bundmaling hvis det er en båd eller en maling eller grunder hvis det er et andet projekt. Ved at slibe det ned fjerne du også skarpe kanter fra glasfiberen og skaber en bedre fundament for malingen at sidde fast på. Det kan evt. gøres med ren håndkraft og sandpapir eller en rystepudser eller en rundpudser.